.
Pedodent Klinik Tunalı Hilmi Cad. 105/4 Kavaklıdere Çankaya- Ankara 0.312.418 6617pedodentt@gmail.com

Çocuklarda Parmak Emme

Ana Sayfa > Pedodonti > Çocuklarda Parmak Emme

Parmak emme, çocuklarda normal bir olgudur.

Pedodontist Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr.Dt. Altan Güngör

1. Parmak Emme Alışkanlığı    

Parmak emme, çocuklarda herhangi bir psiko-patolojik etken olmaksızın 3-4 yaşlarına kadar görülen normal bir olgudur. Bebekler için emmek rahatlamanın ve güven içinde hissetmenin en doğal yoludur.         

 

Parmak emme küçük yaşlarda sık görülen bir alışkanlıktır. Genellikle dört yaşına kadar kendiliğinden ortadan kalkar.

Parmak emme alışkanlığın sürekli dişlerin çıktığı yaşlarda da sürmesi, bu dişlerde ve damakta yapısal bozukluklara yol açabilir. Bu bozuklukların nedeni, parmağın ön dişlere ve damağa uyguladığı başınçtır. Ortaya çıkan bozukluğun derecesi; emmenin süresine, sıklığına, şiddetine ve emme sırasında parmağın pozisyonuna bağlıdır.    

Okul yaşında parmağını emen çocuk; öğretmenin uyarısı, anne babanın eleştirisi, hatta arkadaşlarının alaylarına karşın bu alışkanlığını sürdürebilir. Bu durumda çocuğa yapılan olumlu tavsiye ve açıklamalarla psikolojik açıdan uyumun sağlanması, sorunun ortadan kalkmasına neden olabilir. 

2. Emzik Emme Alışkanlığı 

Bebekler için emmek rahatlamanın ve güven içinde hissetmenin en doğal yoludur. Eğer bebek parmak emme eğilimi gösteriyorsa, emziğe yönlendirilebilir. Emzik, parmak emmeye göre hem daha az zararlıdır; hem de sonraki yaşlarda daha kolay bırakılabilir.
Emzik günün büyük bir bölümünde değil, sadece gerekli olduğunda verilmelidir. Yapısal bozukluklara yol açmamak için, mümkün olduğu doğal meme yapısındaki emzikler seçilmelidir. Emziğin büyüklüğü ağzın yapısına uygun olmalıdır.
   

Çocuğun emzik emme alışkanlığının okul çağından önce bırakılması psikolojik yönden önemlidir. Baskı altına alınmadan cesaretlendirilmeli ve ödüllendirilmelidir.

Her şeye rağmen 6 yaşına kadar bu alışkanlık kırılamamışsa diş hekimine başvurularak profesyonel yardım alınması önemlidir.

4)Tırnak yeme alışkanlığı

Bu davranışın altında yatan sebepler parmak emmede olduğu gibi çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklardır.             

Aile içinde baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe, sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir. Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlar saptanarak çözüm getirilmelidir.